× Sluit menu
Home > Informatie

Informatie

Informatie

Het Sauerland
De laatste jaren hebben steeds meer mensen gekozen voor een tweede huis. Duitsland, in het bijzonder het Sauerland, biedt zeer veel mogelijkheden tot recreëren. Denk hierbij aan de natuur, ontspanning, rust, gezellige restaurants en diverse atracties. Als u ook nog eens van wintersport houdt zit u in Willingen of Winterberg met hun eigen skipistes en sneeuwkanonnen helemaal goed. Wanneer zo’n huis dan ook nog eens op korte reisafstand ligt en goed betaalbaar is, dan is een keuze snel gemaakt. Wij, van Sauerland Makelaar, helpen u hier graag bij.

Het Sauerland kenmerkt zich door een heuvelachtig landschap (tot 843 m hoog). De bijnaam voor het Sauerland is dan ook het land van de 1000 bergen, om precies te zijn 2711! Het Sauerland bestaat naast bergen uit onder andere vele gevarieerde bossen, prachtige natuurgebieden en natuurlijk niet te vergeten de stuwmeren. Gelegen op ongeveer 300 kilometer vanaf Utrecht, biedt dit gebied veel recreatiemogelijkheden variërend van wandelroutes tot watersport en van golfbaan tot skipiste; het Sauerland biedt het allemaal!

Sinds 2001 heeft het Sauerland ook zijn eigen Pieterpad: De Rothaarsteig. Een prachtige wandelroute van ca. 150 km. tussen Brilon en Dillenburg dwars door het Sauerland. Er zijn goede arrangementen mogelijk met verblijfsaccommodaties langs de route, waarbij voor vervoer van uw bagage gezorgd kan worden. Dus mocht u van wandelen houden dan zit u in het Sauerland helemaal goed.

De grote plaatsen Winterberg en Willingen staan vooral bekend om de skimogelijkheden in de winter. Deze zijn daar ook volop aanwezig en worden verder uitgebreid door de inzet van sneeuwkanonnen. De plaatsen Winterberg en Willingen zijn vanouds bekend als de centrale toeristenplaatsen. U vindt hier dan ook altijd volop vertier in vorm van winkels, restaurants en hotels. Het Sauerland heeft 1200 km geprepareerde loipes en meer dan 125 skiliften, wintersportmogelijkheden genoeg dus! Winterberg is internationaal bekend om zijn bobsleebaan, terwijl Willingen weer bekend is met zijn grote skispringschans. De plaatsen Arnsberg, Meschede, Brilon en Schmallenberg zijn zeker de moeite waard om te bezichtigen. Pretparken als Fort Fun bij Bestwig en het Panoramapark bij Kirchhundem, evenals de Karl May Festspiele in Elspe en nog vele andere bieden voor jong en oud veelzijdige recreatiemogelijkheden.

Niet alleen in de winter is het Sauerland de ideale vakantieplek maar ook in het najaar, voorjaar en zomer kunt u optimaal genieten van de rust en de natuur. Ook de watersporter kan alle kanten op in het Sauerland. In en op de stuwmeren, Mohnesee, Diemelsee, Hennesee, Sorpesee, Biggesee en Listersee kunt u zwemmen, surfen, zeilen, duiken en vissen.

Het Sauerland kent vele feestelijkheden waarbij toeristen altijd zeer welkom zijn. Elk jaar wordt het Schuttersfeest met optocht gehouden. Ook Carnaval viert men in het Sauerland zeer uitbundig! Het paasvuur met Pasen wordt in bijna elke gemeente gehouden.

Er zijn nog heel veel meer gewoontes die sinds eeuwen gevierd worden:
  • Schuttersfeest met fakkeloptocht in Brilon,
  • Schuttersfeest met trillerdans in Attendorn,
  • Hestense Kermis in Neheim,
  • Alleheiligen Kermis in Soest,
  • Ruinefeest in Arnsberg,
  • Kraam en veemarkt in Winterberg en Wenden,
  • Passiespelen in Hallenberg,
  • Kruisnacht in Hallenberg en Menden,
  • Koetsbijeenkomst in Siedlinghausen.
Wintersport
Van half december tot en met eind maart daalt het kwik al snel onder het nul gradenpunt en kan er volop gewintersport worden. Of er nu sneeuw ligt of niet. Zowel in Willingen (pistekaart) als in Winterberg (pistekaart) zijn de pistes voorzien van sneeuwkanonnen en kan er gewoon geskied en gesnowboard worden! Er kunnen op meerdere plaatsen ski- of snowboardlessen genomen worden en ski’s of snowboards gehuurd worden. Ook is er voor de langlaufer genoeg te beleven, met zijn eindeloze loipes door het Sauerland heen.Zowel in Winterberg als in Willingen is een springschans aanwezig en in Winterberg zelfs een bobsleebaan.

Even kijken of er al sneeuw ligt in de bekende wintersportplaatsen? Klik dan hier. Aan te raden is om uw auto in de maanden oktober t/m maart van winterbanden te voorzien.