× Sluit menu
Home > Informatie > Kopen in Duitsland

Kopen in Duitsland

Kopen in Duitsland

Het belangrijkste verschil met Nederland bij de aanschaf van een woning in Duitsland, is dat een woning juridisch alleen in combinatie met een stuk grond kan worden verworven. Wie in Duitsland grond koopt verwerft automatisch ook het onroerend goed dat er op staat. De grond is daarom ook altijd het hoofdonderwerp van de koopovereenkomst.

Een ander groot verschil is de levering van het onroerend goed. Duitsland kent geen voorlopig koopcontract, zowel het voorlopige als het definitieve contract worden tegelijk opgesteld en ondertekend bij de notaris. Afspraken zonder tussenkomst van de notaris bieden geen zekerheid en hebben ook geen waarde.

Door de uitgebreide ervaring van Sauerland Makelaar is bij ons precies bekend waar de eventuele valkuilen kunnen zitten in het koopproces. Wanneer u meer wilt weten over het koopproces van onroerend goed in Duitsland neem dan contact op met Sauerland Makelaar.

Bij de aanschaf van een woning dan wel een perceel, komen in ieder geval de volgende kosten aan de orde: gemiddeld 1,5 % notaris- en kadasterkosten, 6% of 6,5% overdrachtsbelasting. De makelaarskosten zijn per deelstaat verschillend in het Sauerland komt u de volgende percentages tegen als koper: 3,57% en 5,95% inclusief BTW. Deze percentages worden over de koopsom berekend.